EELISA toplulukları, toplumsal problemlere yenilikçi çözümler bulmak için EELISA ortaklarının öğrencilerini, akademisyenlerini, profesyonelleri, sivil toplum örgütlerini, vatandaşları, ve kamu kurumlarını bir araya getirmeyi hedefleyen misyon ve çözüm odaklı çalışma gruplarıdır.

EELISA kapsamında şu ana kadar oluşturulan toplulukların güncel listesine ulaşmak ve ayrıntılı bilgi edinmek için tıklayınız.


EELISA Toplulukları ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

1. EELISA topluluğu nedir?
EELISA birliği içindeki tüm üniversitelerin iç ve dış paydaşlarının (akademisyen, idari kadro, öğrenci, sivil toplum örgütleri, sanayi, araştırma laboratuvarları ve enstitüleri gibi) bir araya geldiği çalışma grupları için diyalog, iş ve proje geliştirme alanlarıdır.
Öğrenmeyi geleneksel dersliklerin dışına çıkararak ortak öğrenme ve araştırma eğilimleri olan bireylerin İTÜ ve Avrupa genelinde bir araya getirilmesini sağlayacak ve toplumla iç içe bir üniversite modeli inşa etmeye yardımcı bir araçtır.
(EELISA Toplulukları Web Sayfası)

EELISA toplulukları eğitim, araştırma, yenilik ve kamusal tartışmanın bir arada var olduğu ve bağlantı kurduğu, mühendisliğin toplumla bağlantısını güçlendiren yerlerdir. Mücadele odaklı multidisipliner ekipler, tüm üniversitelerimizden öğrenciler, araştırmacılar, personel ve şirketler, dernekler, hükümetler, STK'lar ve uluslararası aktörler gibi sorun sahipleri tarafından oluşturulur. Özellikle sürdürülebilirlikle ilgili olarak Küresel ve Avrupa Gündemlerine ortaklaşa odaklanacaklar.

2. EELISA topluluklarının varlık nedenleri nedir?
Toplumsal problemleri çözmek amacıyla bir araya gelerek eğitim, araştırma, inovasyon yapmaktır.

3. EELISA topluluğu kurmak veya üye olmak neden önemlidir?

EELISA topluluğu kurarak veya mevcut topluluklara üye olarak çalışma alan(lar)ınızla ilgili konularda, karşı karşıya kalınan problemler üzerinde araştırma yapan, eğitim veren, bu problemleri çözmek isteyenler ile bir araya gelerek aktiviteler yapabilirsiniz.
Bu aktiviteler aşağıda sıralanmıştır;
●    Küresel güçlükler ve/veya zor problemler için çağrı (Challenge)
●    Konferans (Conference)
●    Yarışma (Contest)
●    Ders/seminer (Course/seminar)
●    Staj (Internship)
●    Yaz/Kış/Sezon Okulları (Summer/Winter/Seasonal)
●    Sosyal etkinlik (Social event)
●    Söyleşi (Talk)
●    Çalıştay (Workshop)

4. Kimler EELISA topluluğu kurabilir?
EELISA içerisindeki tüm akademisyenler, idari kadro ve öğrenciler topluluk kurabilir. Önemli olan benzer bir topluluğun daha önce kurulmamış olmasıdır.

5. EELISA toplulukları nasıl kurulur?
1. Durum: EELISA içerisinden partner bulunduğu durumlar
Bu aşamada öncelikle kurmak istediğiniz topluluğun var olup olmadığını kontrol ediniz. Kurmak istediğiniz topluluk yok ise EELISA’ya üye dokuz üniversitenin (web sayfasını araştırıp ilgi alanınızda araştırma yapan araştırmacı ile e posta ile iletişime geçip kurmak istediğiniz toplulukla ilgili görüşünüz. Olumlu yanıt alırsanız bağlantıdaki formu doldurup eelisa@fau.de adresine gönderiniz.
Değerlendirme sonrası size olumlu veya olumsuz cevap gelecektir.
EELISA projesinde yer alan üniversitelerdeki araştırmacıların ilgi alanları ve iletişim bilgileri ile ilgili çalışma sürmektedir. Araştırmacı Envanteri çıktığında sizlerle paylaşılacaktır.

2. Durum: EELISA içerisinden partner bulunmadığı durumlar
Kurmak istediğiniz topluluğun var olup olmadığını kontrol ediniz (EELISA Toplulukları Web Sayfası).
Topluluk kurmak için partner bulunmadığı durumda bir öneri hazırlayıp çağrıya çıkabilirsiniz.

6. EELISA topluluklarının kurulum kriterleri var mıdır?
En az iki farklı ülkedeki iki EELISA üniversitesinden katılımcısı olmalıdır.
Yılda üç aktivite yapmalıdır.
a. MOOC, araştırma, sempozyum, hackathon, yaz okulları vb.
b. 1 aktivite birlikte yapılmalıdır.
c. Halihazırda varolan ilgili aktivitelerde EELISA’ya açılabilir.

Topluluk adı ve misyonu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (Sustainable Development Goals) ile ilişkinlendirilmelidir.

İletişim kurmak adına en az 1 kişi topluluk sözcüsü olmalıdır.

Topluluğun kurulmasını takiben EELISA Communities Platform içeriğini yönetecek 2 editörün iletişim bilgileri FAU’ya bildirilmelidir. İçerik editörü olarak belirlenen kişiler topluluklarının platform sayfasının yönetici alanından girerek ihtiyaç duyulan güncellemeleri/düzenlemeleri yapar. Editörlerin hesabından kendilerine yardımcı olmak için hazırlanan rehberlere erişim vardır. Platform hakkında bilgi veren Knowledge Bites oturum kaydına bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

7. Değerlendirmeyi kim yapar?
EELISA içinden seçilen ekip değerlendirmeyi yapar.

8. EELISA topluluklarının liderleri var mıdır? Kimler liderlik eder?
Topluluk oluşumu için öneri veren kişi veya kişiler topluluk lideri olabilirler.

9. EELISA topluluklarına kimler üye olabilir?
EELISA toplulukları öğrencilere, sanayicilere, akademisyenlere, sivil toplum örgütlerine kısacası topluluk konusu ile ilgili katkı verecek tüm paydaşlara açıktır.
Topluluğuna üyelik için EELISA Communities platformuna giriş yapınız. Topluluğunuzu seçiniz ve katıl butonu ile katılarak profilinizi oluşturunuz.

İTÜ üyesi iseniz İTÜ kullanıcı adınızı itu.edu.tr uzantısı olmadan ve şifrenizi kullanarak giriş yapabilirsiniz.

11. EELISA topluluklarındaki üyelerle nasıl haberleşirim?

EELISA topluluklarındaki üyelerin profillerine ilgilendiğiniz topluluğa kayıt olduktan sonra ulaşabilirsiniz. Dilerseniz ilgili üye ile e-posta aracılığı ile görüşebilir veya open discourse düğmesini kullanarak toplulukta forum başlatabilirsiniz.

12. EELISA topluluklarında aktivite başlatabilir miyim? Aktivitelerin yapılıp yapılmayacağına kim/kimler karar verir?
EELISA topluluklarındaki her üye aktivite önerisi için topluluk liderleri ile e-posta vb. iletişime geçerek veya üye olduğu topluluğun sayfasının en altındaki “Activity Submission” düğmesine basarak çıkan sayfadaki formu doldurup gönderir. .

13. Aktivitelerin yapılıp yapılmayacağına kim/kimler karar verir?
Topluluk lideri ile ilgili aktivite önerisi sahibi müzakere ederek karar verebilir veya doğrudan aktivite sahipleri karar verici olabilir.

14. Aktiviteler için EELISA topluluklarına özel fonlar var mıdır?
Bazı aktiviteler doğrudan dijital ortamda gerçekleştirilebileceğinden fon ihtiyacı olmaz. Bütçe gereksinimi olan aktivitelerde topluluk üyeleri sponsorluk temin edilebiliyorsa bu kaynaklar kullanılır. Topluluklara özel çağrılar (joint call) açıldığı durumlar söz konusu olabilir. Bu durumda topluluk içindeki üyelerin ve aktiviteye katılımcı olacakların hareketliliği veya aktivite için gerekli mekan vb. ihtiyaçlar için fon talep edilebilir.

Amaç bu toplulukların uzun vadede kendi kaynakları ve bulabileceği uluslararası fonlar ile kendi kendine yetecek hale gelmesidir.

15. EELISA topluluklarına açılan fonları nasıl haber alırım?
EELISA web sayfası
İTÜ EELISA web sayfası
İTÜ EELISA bülteni
İTÜ EELISA fıırsatları sayfalarını takip edebilirsiniz.

16. EELISA topluluklarında aktiviteler nasıl duyurulur?

Topluluk sayfasındaki aktiviteler alanından takip edilebilir. Üyesi olunan topluluğun aktivitelerine yenisi eklendiğinde topluluk üyelerine otomatik bilgilendirme e-postası gider. Aktivite sahipleri dilerlerse broşür vb. hazırlayıp aktivite tanıtımını e-posta yoluyla da yapabilir. Kurum içi ve ulusal duyurular için İTÜ WP9 ekibi, EELISA duyuruları için EELISA WP9 ekibi ile iletişime geçilir.

17. Aktivite sonrası rapor yazılır mı?
Aktivite sonrasında “Welcome to the EELISA activity participation survey” başlığı ile aktiviteyi giren kişiye EELISA tarafından otomatik bir anket gönderilir.
EELISA ekibi aktiviteleri takip etmekte ve sayıları, katılımcıları vb. verileri dijital olarak izlemektedir. Aktivite sahibi, etkinliğin ardından “Communication and Dissemination Activity Report” formunu doldurarak raporlama yapmaktadır.
Aktiviteyi yapan lider tarafından aktivitenin planlandığı şekilde ilerleyip ilerlemediğine dair rapor istenecektir.
Her aktivitenin kalitesi ile ilgili olarak aktivite ve topluluk liderleri ve katılımcılara yönelik anketler hazırlık aşamasındadır.

18. EELISA topluluklarındaki üyelerle iletişimde hangi ortamı kullanırım?
Topluluk üyeleri ile e-posta ile iletişim kurabilirsiniz. Topluluk sayfasındaki “open discourse” alanını kullanabilirsiniz.
İlgilendiğiniz topluluğun sayfasına girin. Sayfanın altında turuncu renkli “open discourse board” yazısına tıklayın. Gelen sayfada dilerseniz e-posta, dilerseniz sohbet ile iletişim kurabilirsiniz.
Topluluklara üye olmadan da “open discourse” opsiyonu kullanılabilir.

19. EELISA toplulukları faaliyet raporu verecekler mi?
Topluluk liderlerinden yıllık plan ve rapor istenecektir.

20. Topluluklarda forumlarda verdiğim fikirler koruma altında mıdır?
Forum sayfaları serbest ve açık diyalog ortamlarıdır. Fikirlerin paylaşımında değerlendirme ve paylaşma özgürlüğü üyelere aittir.

21. Topluluklar farklı kurumlara birlikte proje önerebilirler mi?

Toplulukların varlık sebeplerinden en önemlisi de topluluk üyelerinin oluşturdukları kümelenmelerle toplumun mücadele ettiği alanlardaki problemlere araştırma-geliştirme-inovasyon odaklı proje önerileri ile farklı kurumlardan fon sağlayarak birlikte çözüm üretmeleridir.