EELISA Başkanı Dale A. Martin ve EELISA Yönetici Müdürü Sofia Costa d’Aguiar Ayazağa Yerleşkemize ve Taşkışla Yerleşkemize gerçekleştirdikleri ziyaretlerinde, üniversitemizde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Dale A. Martin ve Sofia Costa d’Aguiar Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu’yu ziyaret etti. Ayrıca Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, Prof. Dr. Bülent İnanç, Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu ve Prof. Dr. Hüseyin Kızıl ile bir araya geldiler.

İTÜ araştırma ve uygulama merkezlerine ziyaretler
İTÜ, kaliteyi besleyecek teknik ve teknolojik varlığını güçlendirmeye özel önem veriyor. İTÜ’nün yaklaşık 30 eğitim ve araştırma merkezinin yanı sıra öğrencilerin, genç araştırmacıların ve akademisyenlerin bilimsel çalışmalar yürütmesini sağlayan 400’ün üzerinde laboratuvarıyla zengin bir Ar-Ge varlığı bulunuyor. Bu merkezler ve laboratuvarlar çok çeşitli alanlarda bilimsel araştırmalara olanak vermekte ve disiplinlerarası çalışmalar için de bir buluşma noktası teşkil ediyor.

Martin ve d’Aguiar İTÜ araştırma ve uygulama merkezlerinin yöneticilerinden yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi aldılar. Ayrıca, Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi, İTÜ Yenilikçi Teknolojilerin Akıllı Havacılık ve Uzay Uygulamaları Araştırma Merkezi (İTÜARC) ve Nano Teknoloji Araştırma Merkezi’ni (İTÜNano) ziyaret ettiler.

“İTÜ’nün enerjisi topluluğumuza somut katkı sağlayacak”
Başkan Dale A. Martin İTÜ’deki ziyaretlerin ardından şu açıklamalarda bulundu: “EELISA’yı çok özel kılan iki unsur var. Birincisi, Avrupa mühendislik derecesi. Nitelik bakımından çok yüksek bir hedef. Biz EELISA olarak bu Avrupa mühendislik derecesini tasarlamak için yola çıktık ve bu yalnızca EELISA için değil, çok uzak olmayan gelecekte EELISA’nın ötesinde de bir plan oluşturmalı. Bu gerçekten zor bir iş, ama EELISA bunu yapacağız dedi ve biz de bunu yapıyoruz. Bir diğer unsur ise biraz bunun tersi. EELISA Toplulukları ve EELISA güven belgeleri; aktif olmayı, topluma bu etkiyi yapmayı ve göstermeyi ve EELISA’nın, özellikle de mühendislerin ve teknik insanların bugünün ve özellikle de yarının sorunlarına karşılık neler yapılabileceğine dair düşünce üretmeyi ve bir şeyler yapmayı amaçlıyor. Bana göre EELISA’yı çok özel ve çok olumlu yapan şey bu. Bu, kesinlikle çok heyecan verici ve daha yapılacak çok şey var. EELISA paydaşları arasındaki etkileşim gerçek ve somut bir yarar sağlıyor. Bizim ve EELISA’nın bunu yapabileceğine inancım tam. İTÜ’nün buradaki enerjisini de hissedebiliyorum.”

İTÜ paydaş üniversitelerle yakın işbirliği içinde çalışacak
EELISA heyetinin, İTÜ’ye yaptıkları ziyaretten son derece memnun olduklarını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise İTÜ’nün EELISA birliği kapsamında “Avrupa mühendisi” kavramını ve mühendislik eğitimini şekillendirmede paydaş üniversitelerle yakın işbirliği içinde çalışacağını söyledi.

“Avrupa Mühendislik Öğreniminde Yenilikçilik ve Bilim Birliği (The European Engineering Learning Innovation and Science Alliance), teknik yetkinlik ile toplumsal etkiyi birleştiren bir Avrupa mühendisi ve mimarı modelini teşvik etmek amacıyla dokuz üniversiteyi bir araya getiren bu birliğin içinde bulunmaktan İstanbul Teknik Üniversitesi olarak mutluluk duyuyoruz. Birlik, disiplinli, çeşitlilik içeren, çok dilli ve küresel bir çevrede Avrupa değerlerini güçlendirirken kariyerlerini yürütebilecek ve sürdürülebilir değişimin öncüsü olabilecek yeni nesil Avrupa mühendislerini, İTÜ’nün güçlü akademik kadrosuyla ve çalışkan öğrencilerinin etkin katılımı sayesinde paydaşlarıyla yeniden şekillendirecek. Araştırma ile eğitimin birleşimini güçlendirmek ve aynı zamanda bilgi ile adanmışlığı birleştiren EELISA topluluklarının karşılaştığı sorunları belirleme ve çözme konusunda İTÜ olarak işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz.”

İTÜ proje takımlarına yakın ilgi
Martin ve d’Aguiar, öğrencilerden projeleriyle ilgili bilgi aldılar. EELISA Başkanı Dale A. Martin ve Sofia Costa d’Aguiar projeleriyle yarışmalarda başarı elde eden öğrencilerle bir araya geldiler. Öğrencilerin projeleriyle yakından ilgilenen d’Aguiar da İTÜ ziyaretine ilişkin şunları söyledi: “EELISA öğrencisi olmak, öğrencilerimize getirmeyi umduğumuz yeni olanaklar sayesinde onların Avrupa vatandaşlığına katılması, bu birliğin bir parçası olması, hareketliliği yeni bir fırsat olarak görmesi ve daha fazlasını yapabilmek ve toplumda daha etkin olmak için paydaşlarımızın güçlü yanlarını benimsemesi anlamına gelir. Örneğin EELISA’da oluşturduğumuz topluluklar; dokuz paydaştan toplumsal sorunları ele alacak öğrencileri, öğretim üyelerini, araştırmacıları ve yenilikçileri bir araya getiren genişçe bir grubu kapsıyor. Öğrencileri mesleki kariyerlerine daha iyi hazırlayacak bir yapılanma söz konusu. Burada İTÜ’nün rolü oldukça önemli. Araştırma yoluyla eğitim konusunda çok önemli bir rolünüz var. Bu konunun liderisiniz, dolayısıyla yeni yüksek öğretim modellerine getirmek istediğimiz vizyonu oluşturmada ve ortaya koymada bize yardımcı oluyorsunuz. Ayrıca İTÜ ekibinin dinamizmiyle ve birlikte çalışma şekliyle yenilikçi eğitim konularında ve öğrenme için yeni modeller oluşturup uygulamada önemli bir pozitif etki yaptığını görüyorum.”

eelisa_itu_ziyareti_1 eelisa_itu_ziyareti_2 eelisa_itu_ziyareti_3 eelisa_itu_ziyareti_4